Expositie Kunst- en Ambachtsgilde Ravenstein – 20 juli t/m 20 aug – Garnizoenskerk Ravenstein.
Openingstijden: elke do-vrij-za-zo van 13.00 t/m 17.00.

Kom kennismaken met de professionele kunstenaars en ambachtslieden van Ravenstein! Met een intrigerende expositie presenteert het Kunst- & Ambachtsgilde zich voor het eerst aan het grote publiek . Tussen de moderne banieren vind je foto’s en werk van de 17 leden, die variëren van goudsmid tot beeldend kunstenaar, van architect tot glaskunstenaar, van klokkenmaker tot componist, en nog veel meer.

Wat de leden bindt is een creatieve energie en het talent en vermogen om iets uit niets te maken. En ze hebben een ambachtelijke wijze van werken gemeen. De leden maken maatwerk, met kunde, zorg en precisie. Ze willen de kwaliteit van het scheppende werk van de creatieve ambachten hoog houden.

Door de industriële revolutie en de informatisering zijn gildes langzaamaan verdwenen: massaproductie werd de norm. Maar met het Kunst- & Ambachtsgilde in Ravenstein is het oude idee van het gilde nieuw leven ingeblazen door een groep kunstzinnige en ambachtelijke ondernemers uit de oude vestingstad.

De unieke geschiedenis, cultuur en ruimte van Ravenstein zijn daarbij een bron van energie en inspiratie. Ravenstein heeft een bijzondere geschiedenis als soeverein land, als vrijstaat in vreemd, vaak vijandig gebied. Mensen van alle rangen en standen, en belangrijker, van alle godsdiensten, die elders bedreigd werden, mochten zich hier vrij vestigen en vrij werken. Ze werden beschermd. Daardoor was de vrijstaat Ravenstein door de eeuwen heen altijd een goede voedingsbodem voor creativiteit en exclusieve maakindustrie. Tijden veranderen, maar in het hart blijft Ravenstein een vrijstaat, met een bloeiende cultuur van creativiteit en hoogstaand ambacht. Deze expositie is laat dat zien!

Van donderdag 20 juli tot en met zondag 20 augustus is de intrigerende presentatie van het Kunst- en Ambachtsgilde Ravenstein te zien in de Garnizoenskerk Ravenstein. De feestelijke afsluiting is zondag 20 augustus om 15 uur, met muziek, performance en bier van onze eigen stadsbrouwerij Wilskracht.

Achtergrondinformatie Kunst- en Ambachtsgilde Ravenstein

De groep bestaat uit een breed scala van professionals, . Naast goud- en zilversmid Joost Vlemmix zijn er de volgende leden: Katinka Waelbers (glaskunst), Maurits Cobben (architect), Gerard Hoogstede (meubelmaker), Heleen Nachtegaal (stoffeerder), Roland Lemmers (klokkenmaker), Mark van Platen (componist), Rick Duys (kunstschilder), Wil van Haren en Wil Princen (bierbrouwers), Don van Grunsven (kunstzinnig hout- en metaalbewerking), Jos Verschaeren (beeldend kunstenaar), Herman Coppus (beeldend kunstenaar), Luc Willems (beeldhouwer), Theo van Duren (schrijver), Antoon van Casteren (smid), Leonne Holthuizen (ontwerpen schoenen en tassen in leer), en Rob Pluijm (fotograaf). Het gilde biedt een gezamenlijk platform aan al deze professionele scheppende krachten in Ravenstein.

Het gilde komt iedere week bij elkaar bij de bierbrouwerij in de molen. Daar worden ervaringen uitgewisseld, genetwerkt en lezingen over de vakken verzorgd. KAR organiseert ook lezingen en activiteiten voor bewoners en toeristen.

www.kunst-en-ambachtsgilde-ravenstein.nl