De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Bergen op Zoom tot Grave, een lengte van 165 km. Het is de langste en oudste waterlinie van Nederland. Het vormt een geheel van forten, schansen, vestingen, liniedijken en sluizen.

Op zaterdag 23 juni springen tientallen parachutisten uit vliegtuigen die in formatie laag over de Zuiderwaterlinie vliegen. Zij landen op vijf verschillende locaties verspreid over Noord-Brabant, waaronder Grave en Ravenstein.

Op 23 + 24 juni kun je langs de Zuiderwaterlinie op avontuur. Laat je verrassen door De Sprong en het Zuiderwaterlinie Festival. De eeuwenoude waterlinie van Grave tot aan Bergen op Zoom vormt het speelveld voor spelers, muzikanten, vocalisten, poëten en dansers van het festival en voor de tientallen parachutisten van De Sprong. Trek samen met het garnizoen over bewogen, bevlogen en bevochten grond. Geniet van een luchtspektakel en kom kijken hoe parachutisten De Sprong wagen. Laat je meevoeren door toneelvoorstellingen op bijzondere locaties, opzwepende muziek langs de oevers van de linie, gedichten en dans op onverwachte ogenblikken. Samen maken we van een verdedigingslinie een linie van verbinding. Kom en laat je veroveren! ​

De Zuiderwaterlinie is opgedeeld in vijf stellingen, vijf regio’s met verdedigingswerken. En zo is ook de programma-informatie ingedeeld: per stelling en per dag. Op zaterdag 23 juni is er in iedere stelling een gratis toegankelijk cultureel programma van De Sprong en het Zuiderwaterlinie Festival. Op zondag 24 juni kun je mee op de Veldtochten. Laat je meevoeren door toneelvoorstellingen op bijzondere locaties, opzwepende muziek langs de oevers van de linie, gedichten en dans op onverwachte ogenblikken. Koop een kaartje voor €10 per persoon via www.zuiderwaterliniefestival.nl.

Stelling Grave – Ravenstein

De parachutisten die op 23 juni om 16.00 uur landen bij het Gemaal van Sasse in Grave wacht een warm onthaal. Daar speelt namelijk het Zuiderwaterlinie Projectorkest, een orkest dat speciaal voor De Sprong geformeerd is. De instrumentalisten komen uit Grave en omstreken en geven een concert onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek.

Op zondag 24 juni om 12, 13, 14, 15, 16 en 17 uur  kun je mee op veldtocht in Megen en in Ravenstein. Je loopt dan een route van ongeveer anderhalf uur en komt op bijzondere plekken waar korte voorstellingen en performances te zien zijn met zang, dans, muziek en poëzie.
Vanaf de eerste week van juni kunt u reserveren voor de Veldtochten.

Op zondag 24 juni wordt er in de filmkelder in het Raadhuis een animatiefilm gedraaid, de historie van Ravenstein