Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving ( STIENEO –  www.stieneo.nl  ) organiseert in samenwerking met het Nijmeegse Huis van de Geschiedenis de tentoonstelling Nijmegen Schoenwerk.

Van 16 april tot 9 mei 2018 exposeren scholieren van negen scholen voor voortgezet onderwijs  door hen gemaakte schoenen in negen Nijmeegse schoenwinkels. Een deskundige jury met Jan Jansen, schoenontwerper, Max krol, directeur van de Nimco en Ben van Hees, wethouder zal de Mooiste Schoen kiezen.

De “Mooiste Schoen van Nijmegen en omgeving” is de start van een serie activiteiten rondom de Geschiedenis van de Schoenindustrie in Nijmegen en omgeving.
In  het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is van 1 mei tot en met 31 juli 2018 een tentoonstelling over de schoenindustrie in Nijmegen en omgeving. Een industrie die van groot belang was voor Nijmegen en omgeving. Wie kent immers niet de Nimco, of Swift, of Robinson?

Bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is de verzamelkamer. Aan inwoners van Nijmegen en omgeving is gevraagd voorwerpen uit te lenen die herinneren aan de schoenindustrie  Die oproep had een verrassend resultaat. Er kon een hobby kamer ingericht worden met leesten , foto’s, oude reclames Nimco-egeltjes, Robinson speelkaarten, schoendozen, oude schoenen, enz, enz.
Bij de tentoonstelling worden een boekje en een magazine gepresenteerd. Henk Janssen schreef de Geschiedenis van de Nijmeegse Schoenindustrie. Het magazine bevat een waaier aan artikelen over de schoenenindustrie met interviews, beschouwingen en  historische artikelen. En natuurlijk veel foto’s.
Ook zijn er in samenwerking met het Gilde drie fietstochten ontwikkeld. Er is een tocht in Nijmegen ( 12 km), een tocht van Nijmegen naar het schoenenmuseum in Kleve en een fietstocht van Nijmegen naar het Leerlooierij Museum Ravenstein (link naar website www.leerlooierijravenstein.nl ).
Tijdens de officiële opening 9 mei van de tentoonstelling Schoenenindustrie in Nijmegen wordt de winnaar van de Mooiste Schoen bekend gemaakt. De schoen wordt door de Nimco in het echt gemaakt !