Vrijstaat Land van Ravenstein voert vrijwillige visumplicht in.

 

De Landsraad van de vrijstaat Land van Ravenstein heeft besloten om vanaf 26 mei een vrijwillige visumplicht in te voeren voor alle bezoekers aan het land. De visa zijn gratis en worden verstrekt door kantoren van de Immigratiedienst in Ravenstein, Demen, Megen, Oijen, Lith en ’t Wild. Aan het visum is tevens het Tiendrecht verbonden. Dat is het bijzondere recht van reizigers die neerstrijken op het terras om 10% korting te bedingen op koffie, thee en gebak.

De Vrijstaat herrezen

In 1360 bouwt Walraven van Valkenburg een kasteel langs de Maas bij Langel om er tol te gaan heffen. Rondom het kasteel groeit een nederzetting die de naam Ravenstein zal gaan dragen. Door samenvoeging met de heerlijkheden Herpen en Uden ontstaat het Land van Ravenstein, dat onder het gezag komt van het hertogdom Kleef.

In de vrijstaat Land van Ravenstein heerst godsdienstvrijheid, ook tijdens de Hollandse overheersing van Brabant na de Tachtig-jarige oorlog  ( 1568 – 1648 ). Als gevolg daarvan wordt het Land van Ravenstein een toevluchtsoord voor katholieken en bezit het een ongekende rijkdom aan kloosters, kerken en kapellen.

Ruim vier eeuwen blijft het Land van Ravenstein zelfstandig. Na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo wordt het door de Fransen verkocht aan de Hollanders. In 1918 slopen deze zelfs het kasteel. Daar zijn de Hollanders nog niet klaar mee.

Want zie: na een relatief korte onderbreking is de draad weer opgepakt. Op 7 juli 2017 om tien over half twee in de ochtend is in de Brouwerijstraat in Ravenstein de vrijstaat officieel opnieuw uitgeroepen. Het Land van Ravenstein gaat voort met het schrijven van geschiedenis.