Stellingmolen ‘De Nijverheid’

‘De Nijverheid’ is een hoge ronde stenen korenmolen met een houten omloop of stelling. Gebouwd in 1857 verving zij een standerdmolen (molen op een voetstuk) waarvan de geschiedenis tot de Middeleeuwen teruggaat. De molen staat op het voormalige bastion ‘Utrecht’. Van dit bastion en de stadsmuur en is geen metselwerk behouden, maar de berg waar de molen op staat is gebouwd met de aarde uit het bastion. In de oude korenmolen wordt op ambachtelijke wijze het in de streek geteelde graan – spelt – gemalen.

Elke zaterdagmiddag van 14.00 -16.30 uur is de molen open voor bezichtiging. De molenaar geeft dan graag uitleg over de werking van de molen.
Van 10.00 tot omstreeks 15.30 uur, wordt er gebakken in het bakhuisje. Hier wordt van het op de molen gemalen spelt op ambachtelijke wijze brood en koek gebakken in een houtgestookte takkenbosoven.

Voor rondleiding en reservering buiten openingstijden:
Molenaar Ger Smits, telefoon: 06-53936393 of stuur een e-mail naar : info@molenravenstein.nl

In de aanbouw van de molen, het “Bastion”  is een brouwerij gevestigd. “Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein” wil vooral lekkere speciaalbieren brouwen. Bieren die gemaakt zijn om te genieten, bijvoorbeeld aan de toog voor de oud Ravensteinse Apothekerskast .
De brouwerij is geopend voor bezoekers op vrijdag en zaterdag van 10 tot 18 uur en, op aanvraag, voor bierproeverijen en rondleidingen. Info via www.stadsbrouwerijravenstein.nl U kunt ons natuurlijk ook bellen op 06 55708153

zie ook    en  Heemkundekring