“Raadhuis”.

Tegenover de kerk staat de woning van Johan van Willigen advocaat-fiscaal van het Land van Ravenstein en het graafschap Megen. Nu is in dit pand het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein (T.I.R.) gevestigd. In het begin van de achttiende eeuw stonden hier nog drie aparte middeleeuwse huizen. van Willigen  bewoonde aanvankelijk alleen het middelste huis, genaamd “De Swaen”.  In 1739 heeft hij de  woningen samengevoegd en rechts een hoek afgebroken om een doorgang voor zijn rijtuigen te maken. Het huis is tot halverwege de 20e eeuw woonhuis gebleven, daarna notariskantoor geworden en vervolgens raadhuis. In 2003 werd  Ravenstein onderdeel van de gemeente Oss en verloor het raadhuis zijn functie.

De inrichtingsstijl vanhet Raadhuis is overwegend die van de Bossche school.
In de gang van het Raadhuis staat een antieke Armada chest (geldkist). Deze kist is gemaakt in de 17e eeuw in Neurenberg-Duitsland. De landsheer van Ravenstein, Johan Wilhelm van Neuburg had bepaald dat transporten van belastinggeld naar Duitsland, in gepantserde geldkisten moest plaats vinden. Op het deksel is nog heel wazig het stadswapen te herkennen van de stad Ravenstein. Aan de achterzijde bevond zich een kogelgat, een stille getuige van de grote gevaren gepaard aan 17e eeuwse geld transporten. Het paneeltje waarin dit kogelgat zat is rond 2000 vervangen door een ijzeren plaatje.Ravenstein had rond 1780 een klokkenmaker H. van Rooy die binnen de grachten werkzaam was. In deze regio zijn twee klokken bewaard gebleven uit dit atelier. Eén klok hangt in de gang van Priorij Soeterbeeck te Deursen, de andere (1783) in het Raadhuis. De klok is gebouwd als hangklok en later omgebouwd tot staande klok, een “Amsterdams horloge”. Ter gelegenheid van het 100 jarige bestaan heeft het mengvoederbedrijf Meulemans deze klok aan de stad Ravenstein geschonken.
Ter nagedachtenis aan de heldendaden van kolonel Ignace Wils hebben de burgers van Ravenstein een portret opgehangen in dit Raadhuis. Ignace Wils (Ravenstein 1849) vertrekt in 1865 naar Rome, om als zouaaf voor de paus te strijden. In 1869 ging hij naar Spanje om deel te nemen aan de eerste opstand van kroonpretendent  Don CarlosVII. Later sloot hij zich aan bij de Franse oud-zouaven en in 1872 bij Don Alfonso, de broer van Don Carlos. Ignace sneuvelt als kolonel op 18 juli 1873 tijdens het beleg van Igualada. Zijn baret en sabel worden in Ravenstein bewaard.

Gesproken tekst;

zie ook

    enwww.heemkunderavenstein.nl