http://www.smederijverhoeven.nl

De smederij van Verhoeven is in 1931 gebouwd met betonstenen van een plaatselijke steenfabriek. Eerder stond hier ook al een smederij, eigendom van Anastatius Verhoeven. Zijn  zoon  Wilhelmus  herbouwde in 1931  deze smederij,  en diens  zoon  Antonius ( Toon)  nam op zijn beurt de smederij over. Het was destijds een van de eerste elektrische smederijen; het vuur werd met een elektrisch aangedreven ventilator aangewakkerd. In de smederij kunt u het oude gereedschap en smeedijzeren sierwerken van de smid zien.

In 1996 verklaarde de voormalige gemeente Ravenstein de halfvrijstaande smidse tot gemeentelijk monument. “Van cultuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de zeldzaamheid hiervan, vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering, vanwege de destijds moderne constructie en toegepaste materialen (betonsteenblokken, ijzeren geklonken Duitse spanten, golfplaat), alsmede als monument van bedrijf en techniek.” Smederij Verhoeven vormt hiermee een onderdeel van het Cultureel Erfgoed van Ravenstein. In het bijzonder getuigend van de industrieel ontwikkeling van Ravenstein in de tweede helft van de 19e eeuw: denk aan de leerlooierij (1853), de molen (1857), de meelfabriek (1860) en de spoorlijn (1881).
De groeiende mechanisatie maakte de komst van een smederij noodzakelijk. De vele nieuwe machines en werktuigen moesten regelmatig worden gerepareerd of vervangen. De smid was daarbij onontbeerlijk. Smederij Verhoeven aan de Landpoortstraat is dan ook een typische stadssmederij. Hier werden destijds nauwelijks landbouwwerktuigen gesmeed of gerepareerd, maar wel onderdelen voor schoorstenen, kachels, daken, stoephekken, muurankers en sierwerk.Openstelling
●  Bijzondere festiviteiten in Ravenstein
●  Voor onderwijs
●  Stadswandelingen in samenwerking met Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein. Zie ook

en www.heemkunderavenstein.nl