In februari 1941 meldt het Noord Brabantse Dagblad; “Ook onze Stad wordt thans van leidingwater voorzien. Met de werkzaamheden is men bereids begonnen”. In 1930 hebben grote delen van Nederland waterleidingen, maar in Oost-Brabant komt drinkwater nog uit een put of pomp.
De stadspomp midden op het marktplein, voor het Raadhuis en tegenover “de Keurvorst“, en de pomp in de Nieuwstraat zijn identieke monumentale gietijzeren pompen uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Een lantaarn verlichtte de pompen ’s avonds.
De 6 meter diepe waterput voor de pomp aan de Nieuwstraat blijkt nog intact en bevat nog steeds water. Het aanpandige huis is gewoon over de put gebouwd. In september 2023 is tijdens graafwerkzaamheden in de straat op korte afstand van de pomp de koepel van een tweede, gave caverne gevonden. Een gevaarlijke lege put, die inmiddels gevuld is met grind.

Begin vorige eeuw waren er meer pompen dan de twee genoemden, bijvoorbeeld in de Walstraat bij de Maasdijk (zie de vrolijke foto).
De pomp op de hoek van de Winkelstraat en de Nieuwstraat (zie schets) gaf slechts brak water en heette daarom in de volksmond ”soeppumpke”.


.

  TIR  en Heemkundekring